Унгария и Полша загубиха съдебните оспорвания на решението на ЕС, което

...
Унгария и Полша загубиха съдебните оспорвания на решението на ЕС, което
Коментари Харесай

Унгария и Полша загубиха важна битка срещу ЕС

Унгария и Полша изгубиха правосъдните оспорвания на решението на Европейски Съюз, което гласи, че отпускането на еврофинансиране би трябвало да бъде обвързано с демократичните стандарти в обособените страни членки.

Съдът на Европейския съюз постанови в сряда, че спазването на правилата на правовата страна е изискване за участие в Европейски Съюз. Правителствата в Будапеща и Варшава са подложени на критика, че през последните години са отстъпили от тези стандарти.

Съдът на Европейски Съюз добави в решението си, че " положителното финансово ръководство на бюджета на Европейски Съюз " може да бъде съществено застрашено от нарушавания на правилата на правовата страна. " Страните членки на ЕС са се подписали под общи полезности като господство на закона и взаимност и Европейски Съюз би трябвало да може да пази тези полезности ", гласи позицията на съда.

И двете страни бяха разследвани за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации, като и двете са основни получатели на финансиране от Европейски Съюз. Решението на съда може да повлияе на метода, по който милиардите евро от средствата за възобновяване от Covid-пандемията се разпределят сред страните членки.

На 16 декември 2020 година Европарламентът и Съветът на Европейски Съюз приеха регламент, с който се вкарва режим за отбрана на бюджета на Европейски Съюз в случай на нарушение на правилата на правовата страна. За постигането на тази цел е разрешено прекъсване на заплащанията към съответната страна. Регламентът трябваше да влезе в мощ от 1 януари 2021 година, само че Унгария и Полша апелираха поотделно пред Съда на Европейски Съюз. 

Според тях няма подходящо правно съображение за приемане на регламента в Договорите за Европейски Съюз и за действието на Европейски Съюз, Съюзът " надвишава пълномощията си " и нарушава принципа на правна сигурност. На страната на Европейския съюз по делата застанаха Белгия, Дания, Германия, Ирландия, Испания, Франция, Люксембург, Нидерландия, Финландия и Швеция.

Управляващата партия в Унгария - " Фидес " на Виктор Орбан - осъди решението на Съда на Европейски Съюз от 16 февруари като " политическо ". Министърът на правораздаването Юдит Варга съобщи, че Европейският съюз надвишава властовите си пълномощия.

Полският заместник-министър Януш Ковалски упрекна Европейски Съюз, че се пробва да докара Унгария и Полша до " финансов апетит ".  " Това е краят на Европейски Съюз, какъвто го познаваме! Трябва да защитим полския суверенитет ", сподели той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че механизмът за господство на закона има за цел да отбрани бюджета на Европейски Съюз в интерес на всички жители на Съюза.

През идващите седмици ще бъдат предоставени насоки, които да дадат " спомагателна изясненост за това по какъв начин прилагаме механизма на процедура ", добави тя.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР